Vize & Oturum


Vize Türleri

Eğitim için vize

Almanya, çok çeşitli eğitim programları ve düşük öğrenim ücretleri sayesinde her yıl çok sayıda uluslararası öğrenciyi kendine çekiyor. Burada öğrenci vizesine nasıl başvuracağınız hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Vize & Oturum


Vize Türleri

Eğitim için vize

Almanya, çok çeşitli eğitim programları ve düşük öğrenim ücretleri sayesinde her yıl çok sayıda uluslararası öğrenciyi kendine çekiyor. Burada öğrenci vizesine nasıl başvuracağınız hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Almanya’da eğitim almak ister misiniz? Almanca diploması birçok kapıyı açar. Çok çeşitli uluslararası eğitim programları vardır ve ücretler düşüktür. Bu amaçla, Almanya’da eğitim görmek için vize almak harika bir seçenektir. İkamet Yasası – AufenthG Madde 16(b) uyarınca oturma izni, bir yüksek öğrenim kurumuna gitmeden önce alınan hazırlık önlemleri için de geçerlidir; örneğin dil kursları, hazırlık kolejlerine veya benzer tesislere katılmak veya bir Alman yüksek öğrenim kurumunda tam zamanlı bir programın parçası olarak doktora çalışmaları.

Eğitim vizesi almak için gereken şartlar nelerdir?

  • Almanya'da resmi olarak tanınan bir yükseköğretim kurumuna kabul edildiniz. Bir Alman üniversitesine nasıl başvuracağınızı öğrenmek için bkz.
  • Bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmenizi sağlayan bir ortaöğretim diploması veya bir yükseköğretim kurumundan alınmış tanınmış bir derece veya diploma belgesi sunabilirsiniz.
  • Eğitiminiz süresince geçim masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Bu, bloke bir banka hesabı (2023 itibariyle yılda en az 11.208 Avro), bir burs veya bir taahhüt beyanı yoluyla yapılabilir.
  • Öğrenim programınızın kabul koşullarına bağlı olarak Alman Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna dil becerilerinizi kanıtlamanız gerekebilir. Almanca dil becerilerinizi kanıtlamanız gerekiyorsa, genellikle Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi'ne (CEFR) göre en az B2 seviyesinde olmanız gerekecektir.

Eğitim vizesi ne gibi fırsatlar sunuyor?

Öğrenim amaçlı oturma izni en az bir yıl, en fazla iki yıl için verilebilir. Bu süre içinde diplomanızı almadıysanız, oturma izninizin uzatılmasını talep edebilirsiniz.

Eğitiminiz boyunca, öğrenci işleri yapmanın yanı sıra 120 tam gün veya 240 yarım gün çalışabilirsiniz.

Diplomayı aldıktan sonra Almanya'da kalmak

Diplomanızı başarıyla aldıktan sonra, İkamet Yasası – AufenthG Madde 20 (3) no. 1 uyarınca iş arayanlar için oturma izni başvurusunda bulunarak Almanya’daki kalış sürenizi uzatabilirsiniz. Oturma izni, Almanya’da nitelikli bir iş bulmak için 18 aya kadar verilir. Nitelikli bir iş ararken herhangi bir işte çalışmanıza izin verilir. Bir iş teklifi alır almaz, eğitim amaçlı oturum izninizin nitelikli profesyoneller için çalışma iznine veya AB Mavi Kartına dönüştürülmesi için başvurabilirsiniz. Almanya’da öğrenim görürken ve diplomanızı aldıktan sonra sahip olabileceğiniz seçenekler hakkında daha fazla bilgiyi Mezuniyet Sonrası Beklentiler bölümünde bulabilirsiniz.

bilgi kutusu

Alman yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlar, Almanya’da iki yıldan uzun bir süre çalıştıktan sonra yerleşme izni için başvurabilirler (İkamet Yasası – AufenthG Madde 18c (1), sayfa 2).

Uluslararası öğrenciler için hareketlilik düzenlemeleri

Başka bir AB üyesi ülkeden öğrenim vizeniz mi var? Eğitiminizin bir bölümünü Almanya’da mı tamamlamak istiyorsunuz? Almanya’da kalış süreniz 360 günden fazla olmayacaksa, Almanya için bir oturum izni gerekli değildir. Ancak, diğer AB Üye Devletindeki yetkili makamı ve Federal Göç ve Mülteciler Dairesini (BAMF) eğitim amacıyla Almanya’da kalma planlarınız hakkında bilgilendirmelisiniz.

Başka bir yerde eğitim alma planlarınız hakkında yetkilileri bilgilendirirken çeşitli belgeler sunulmalıdır.

Bir eğitim kursuna başvurmak amacıyla vize

Almanya’da bir yükseköğretim kurumuna gitmeye karar verdiniz ancak henüz kabul edilmediniz mi? Belirli koşulların yerine getirilmesi halinde, İkamet Yasası – AufenthG Madde 17 (2) uyarınca bir yüksek öğrenim programına başvurmak amacıyla Almanya’ya vize ile giriş yapma hakkınız olabilir.

Bir eğitim kursuna başvurmak amacıyla vize almak için gereken şartlar nelerdir?

  • Bir Alman üniversitesinde veya yüksekokul düzeyinde bir kurumda hemen eğitim almanızı sağlayan bir okul bitirme sertifikasını kanıtlamanız gerekir.
  • Söz konusu eğitim kursu için dil gerekliliklerini yerine getiriyorsunuz. Hangi belgelerin gerekli olduğunu öğrenmek için yerel Alman Büyükelçiliğinize veya Konsolosluğunuza danışın.
  • Bu süre zarfında iş bulmanız mümkün olmayacağından, kalış süreniz boyunca geçim masraflarınız karşılanacaktır. Aylık en az 1.027 € (2023 itibariyle) tutarında bloke bir hesap açarak veya bir Taahhüt Beyanı sunarak yaşam masraflarını karşılayabileceğinizi kanıtlayabilirsiniz.

Bir eğitim kursuna başvurmak amacıyla alınan vize ne gibi fırsatlar sunar?

Bir yükseköğrenim programına başvurmak amacıyla alınan vize veya oturma izni, Almanya’da 9 aya kadar kalmanızı sağlar. Bu süre zarfında bir yüksek öğrenim kurumuna başvurabilir veya üniversite hazırlık sınıflarına katılmak için başvurabilirsiniz. Üniversite hazırlık sınıflarına örnek olarak dil kurslarına veya hazırlık kursuna katılmak verilebilir. Üniversiteye başvurmak amacıyla verilen oturma izni aynı amaçlarla uzatılamaz.

Bir yüksek öğrenim programına başvurmak amacıyla vizeniz varken Almanya’da iş bulmanıza izin verilmediğini lütfen unutmayın.

Bir Alman üniversitesine veya hazırlık okuluna kabul edildiniz mi? Eğer öyleyse, yerel Yabancılar Dairesine gidin ve İkamet Yasası – AufenthG Madde 16b uyarınca Almanya’da eğitim görmek amacıyla oturma izni için başvuruda bulunun.

Profesyonel Danışmanlık mı almak istiyorsun?

Bizimle iletişime geç