Almanya'da çalışmak

Serbest iş için vize (Freelancer)

Düzenlenmemiş bir meslekte serbest meslek sahibi olmak ister misiniz? Bunu yapmak için oturma iznine ihtiyacınız olacak ve belirli şartları yerine getirmeniz gerekecektir.

Almanya'da çalışmak

Serbest iş için vize (Freelancer)

Düzenlenmemiş bir meslekte serbest meslek sahibi olmak ister misiniz? Bunu yapmak için oturma iznine ihtiyacınız olacak ve belirli şartları yerine getirmeniz gerekecektir.

Almanya’da kendi işinizi kurmanın iki yolu vardır: Serbest meslek sahibi(Freiberufler) olarak çalışabilir veya serbest meslek sahibi bir girişimci(Gewerbe) olarak bir iş kurabilirsiniz. Sizin için en uygun yöntem hakkında daha fazla bilgiyi yeni işletme türleri makalesinde bulabilirsiniz.

Freiberufler olarak serbest bir kariyere başlamak istiyorsanız, yetkili makamda “serbest çalışma amacıyla oturma izni”(Aufenthaltserlaubnis zur Ausübung einer freiberuflichen Tätigkeit) için başvurmanız gerekecektir. Girişiminizi finanse edebileceğinizi, geçiminizi sağlayabileceğinizi ve gerektiğinde mesleğinizi icra etme iznine sahip olduğunuzu kanıtlayabilirseniz size izin verilecektir. Eğer 45 yaşından büyükseniz, yeterli emeklilik koşullarına da sahip olmanız gerekir.

Danışmanlık hizmetleri, bu gereklilikleri yerine getirip getirmediğinizi değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Oturma izninizin süresi

İş fikriniz başarılı olursa ve işiniz sayesinde kendinizin ve ailenizin geçimini sağlayabilirseniz, başlangıçta en fazla üç yılla sınırlı olan oturma izninizi uzatabilirsiniz. Beş yıl sonra, sınırsız bir süre için Almanya’ya yerleşmenize izin verecek bir yerleşim izni alabilirsiniz.

Ücretler

Vize, oturma izni, yerleşme izni veya bu belgelerin uzatılması için başvurduğunuzda, genellikle bir ücret ödemeniz gerekir. Bu ücret bulunduğunuz yere, kalış sürenize ve amacınıza bağlıdır. Oturma izni size en fazla 100 Avro’ya mal olurken, yerleşme izni en fazla 147 Avro’ya mal olacaktır. Kural olarak, vize ücreti 80 Avro’dur. Bekleyebileceğiniz ücretler hakkında lütfen yetkili yabancılar dairesine veya yurtdışı temsilciliğine danışın.

Belgeler

Oturma izni için başvurduğunuzda, genellikle aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekir:

  • Doldurulmuş başvuru formu
  • Geçerli pasaport
  • İş planı
  • Sağlık sigortası belgesi
  • Araştırmacılar ve akademisyenler: mevcut iş sözleşmesi
  • Alman üniversitelerinden mezun olanlar: Diploma belgenizin fotokopisi
  • 45 yaş üstü kişiler: yeterli emeklilik hükümlerinin kanıtı

Aşağıdaki konulara ilişkin belgeleri de sunmanız akıllıca olacaktır:

  • Referanslarınız
  • Girişimcilik deneyiminiz

Lütfen dikkat

Bu liste kapsamlı veya evrensel değildir, çünkü ihtiyacınız olan belgeler bireysel durumunuzun koşullarına bağlı olacaktır. En iyi yaklaşım, başvuru yapmadan önce yurtdışı misyonunuzla veya yabancılar dairesiyle irtibata geçip onlardan bir bilgi broşürü istemektir. Orada, sağlık sigortası kanıtı için gereksinimlerinizi de öğrenebilirsiniz. Yetkili yurtdışı misyonunuz veya Yabancılar Daireniz, emeklilik hükümlerinizin yeterli olup olmadığını da belirleyebilecektir.

Profesyonel Danışmanlık mı almak istiyorsun?

Bizimle iletişime geç