Almanya'da çalışmak

Maaş, vergiler ve sosyal güvenlik

Brüt ve net arasındaki fark nedir? Burada sosyal güvenlik ve vergiler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Almanya'da çalışmak

Maaş, vergiler ve sosyal güvenlik

Brüt ve net arasındaki fark nedir? Burada sosyal güvenlik ve vergiler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Maaş

Almanya’da çalışmak, gerçek maaşınızı (net maaş) almadan önce brüt maaşınızdan çeşitli vergilerin doğrudan kesilmesi anlamına gelir. Vergiler ve sosyal güvenlik primleri arasında bir ayrım yapılır. Maaş bordronuzda tam olarak ne kadar kesinti yapıldığı belirtilir. Ancak, önceden miktarlar hakkında bir fikir edinmek için internetteki brüt-net hesaplayıcıları kullanabilirsiniz. “Almanya’da Kazanç” grafiğinde ne kadar kesinti yapıldığına dair örnek bir hesaplama bulabilirsiniz.

Vergiler

Almanya’da çalışanlar için en önemli vergi gelir vergisi, yani maaşınız üzerinden alınan vergidir. İşvereniniz her ay gelir vergisini “ücret vergisi” olarak sizin adınıza vergi dairesine aktaracaktır. İlk başta hiçbir şey için endişelenmenize gerek yok. Ancak, vergi belgelerini güvenli bir yerde saklayın.

Ödeyeceğiniz gelir vergisi miktarı gelirinize bağlıdır. Geliriniz ne kadar yüksek olursa, vergi oranı da o kadar yüksek olur. Vergi diliminiz için de çok önemlidir. Vergi diliminiz, örneğin evlilik veya çocuk sahibi olmanız gibi faktörlerden etkilenir. Kilise üyesiyseniz, işvereniniz kilise vergisini de vergi dairesine aktarır.

Sosyal sigorta

Almanya, örneğin hastalık veya işsizlik gibi durumlarda insanlara maddi güvence sağlayan gelişmiş bir sisteme sahiptir.
Almanya’da belirli bir limitin üzerinde para kazanıyorsanız, sosyal güvenlik primlerine tabisinizdir. Bu, belirli sigorta programlarına üye olmanız ve bunlara otomatik olarak prim ödemeniz gerektiği anlamına gelir. Bunlar aşağıdaki sigorta türlerini içerir:

  • Yasal sağlık sigortası: doktor ziyaretlerini ve birçok farmasötik ilacı ve tedavi önlemlerini öder.
  • Yasal bakım sigortası: Hastalık nedeniyle sürekli bakıma muhtaç olma durumunda temel gelir desteği sağlar. Bu durumdan en çok yaşlılar etkilenir.
  • Yasal emeklilik sigortası: Çalışanların emekli olduktan sonra emekli maaşı almalarını sağlar. Miktar, esas olarak eski gelirinize ve Almanya'da çalıştığınız yıl sayısına göre belirlenir.
  • Yasal kaza sigortası: Bir iş kazası sonrasında veya meslek hastalığı durumunda tıbbi tedavi ve çalışma hayatına yeniden entegrasyon masraflarını karşılar.
  • Yasal işsizlik sigortası: Belirli kriterlerin karşılanması halinde işsizlere belirli bir süre için gelir öder. Kural olarak, son iki yıl içinde en az bir yıl sigortalı olmanız ve yeniden iş arama sürecinde olmanız gerekir.

Sosyal güvenlik üyeliği için maaşınızın sabit bir yüzdesini ödersiniz. İşvereniniz de sabit bir yüzde öder. Para doğrudan brüt gelirinizden sigorta şirketine ödenir; herhangi bir katkı payı aktarmanız gerekmez. Bir çalışan olarak otomatik olarak emeklilik, bakım, kaza ve işsizlik sigortası programlarına üye olursunuz. Sağlık sigortası dışında özel hizmet sağlayıcı yoktur.

Sosyal güvenlik kartı

Bir çalışan olarak size sosyal güvenlik numarası içeren bir sosyal güvenlik kartı gönderilecektir. Lütfen bu numarayı işvereninize verin. Sosyal güvenlik kartını güvenli bir yerde saklayın, çünkü numaraya zaman zaman ihtiyacınız olacaktır; işvereninizi değiştirseniz bile aynı kalacaktır. Sosyal güvenlik kartınızı kaybederseniz, Alman Emeklilik Sigortası’ndan (Deutsche Rentenversicherung) yenisini talep edebilirsiniz.

Vergi iadesi

Bir takvim yılı sona erdikten sonra, devletin çok fazla gelir vergisi ödeyip ödemediğinizi kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için gelir vergisi beyannamenizi vergi dairesine verirsiniz ve geçen yıl ne kadar kazandığınızı ve işvereninizin sizin adınıza vergi dairesine ne kadar vergi aktardığını belirtirsiniz.

Bazı durumlarda, örneğin birden fazla işveren için çalışıyorsanız, vergi beyannamesi zorunludur. Ancak çoğu zaman gönüllülük esasına dayanır. Çoğu kişi devletten para geri aldığı için, zorunlu olmasa bile birçok durumda vergi beyannamesi vermeye değer.

Vergi beyannamesini kendiniz yapmanız mümkündür. Bunun için vergi dairesi tarafından sağlanan formları veya ELSTER programını kullanabilirsiniz. Ayrıca akıllı telefonunuz ve bilgisayar yazılımınız için size yardımcı olabilecek uygulamalar da vardır. Bir gelir vergisi yardım derneğine başvurabilir veya bir vergi danışmanı da tutabilirsiniz.

Profesyonel Danışmanlık mı almak istiyorsun?

Bizimle iletişime geç