Vize Prosedürü

AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarıyla aile birleşimi

Almanya'da ailenizle birlikte yaşayın! Eşiniz AB dışından size katıldığında nelere dikkat etmeniz gerektiğini buradan öğrenin.

Vize Prosedürü

AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarıyla aile birleşimi

Almanya'da ailenizle birlikte yaşayın! Eşiniz AB dışından size katıldığında nelere dikkat etmeniz gerektiğini buradan öğrenin.

Avrupa Birliği veya AEA üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları, bakmakla yükümlü oldukları kişileri Almanya’ya getirebilirler. Hangi düzenlemelerin geçerli olduğu, size katılmasını istediğiniz bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin uyruğuna bağlıdır.

Eşiniz AB veya AEA üyesi bir ülkenin vatandaşı ise

Siz üçüncü ülke vatandaşı olsanız bile, eşiniz AB veya AEA üyesi bir ülkenin vatandaşıysa, serbest dolaşım hakkına sahiptir ve bu nedenle Almanya’da herhangi bir kısıtlama olmaksızın yaşayabilir ve çalışabilir. Ülkeye girmeleri için gereken tek şey ulusal bir kimlik kartıdır.

Eşiniz AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşıysa

Eşiniz AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olsa bile, Almanya’da birlikte yaşamayı dört gözle bekleyebilirsiniz. Eşinizin size katılabilmesi için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:

  • İkamet hakkı: Çalışan olarak Almanya için oturma izniniz, yerleşme izniniz veya AB Mavi Kartınız var.
  • Konaklama yeri: Almanya'da aileniz için yeterli büyüklükte bir konut kiraladınız veya satın aldınız. Kalacak yer bulmaya ilişkin ipuçlarını Almanya'da Yaşam bölümümüzde bulabilirsiniz.
  • Sağlık sigortası ve para: Ailenize bakabilmek için yeterli sağlık sigortanız ve paranız var.
  • Yasal yaş: Eşiniz reşit, yani en az 18 yaşında.

Ailenizin Almanya’da kendini evinde gibi hissetmesi için biraz Almanca bilmesi gerekir. Bunun nasıl başarılabileceğini Almanca Öğrenme bölümümüzde açıklıyoruz.

bilgi kutusu

Kayıtlı ortaklar da gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde Almanya’nın aile birleşimi programından yararlanabilirler (İkamet Yasası (AufenthG) Madde 27 (2)).

bilgi kutusu

Almanya’da mevcut ikamet hakkına sahip üçüncü ülke vatandaşlarının aile üyelerinin geçici aile ziyaretleri için ülkeye girmelerine izin verilir. Aile ziyaretleri için hangi düzenlemelerin geçerli olduğunu sorumlu Alman büyükelçiliğinden veya Almanya’daki yerel Yabancılar Dairesinden öğrenebilirsiniz.

Eşinizin size katılması için vize başvurusunda bulunmak için genellikle pasaportunuzu ve evlilik cüzdanınızı veya kayıtlı ya da medeni birliktelik kanıtınızı sunmanız gerekecektir. Yerel Alman Büyükelçiliği’ne başka hangi belgelerin sunulması gerektiğini sorun.

Başvurunuzun işleme alınması biraz zaman alabileceğinden, başvuru için hangi belgelerin gerekli olduğunu önceden öğrenmenizi ve başvurunuzu zamanında yapmanızı öneririz.

Aileniz Almanya’ya geldikten sonra, onları İkamet Kayıt Dairesine (Einwohnermeldeamt) kaydettirmelisiniz. Üç ay içinde oturma izni için yerel göçmenlik dairesine başvurmalısınız. Bunun için pasaportlarınızı, doğum ve evlilik belgelerinizi, maaş bordrolarınızı veya vergi beyannamelerinizi, ev kiraladığınıza veya satın aldığınıza dair belgeleri ve ailenizin özel durumuna bağlı olarak gerekli olabilecek diğer belgeleri ibraz etmelisiniz.

Oturum hakkı verildikten sonra, yeni gelen eşiniz Almanya’da hemen her türlü işe girme hakkına sahip olur.

Profesyonel Danışmanlık mı almak istiyorsun?

Bizimle iletişime geç