Almanya'da çalışmak

Vizeye ihtiyacım var mı?

Almanya'da serbest meslek sahibi olmak için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını buradan öğrenebilirsiniz.

Almanya'da çalışmak

Vizeye ihtiyacım var mı?

Almanya'da serbest meslek sahibi olmak için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını buradan öğrenebilirsiniz.

Almanya’da iyi iş fikirleri olan insanlar rağbet görüyor. İşinizi kurmak için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını ve başka hangi düzenlemelerin geçerli olabileceğini aşağıda bulabilirsiniz.

Avrupa Birliği, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre vatandaşları

Almanya’ya hoş geldiniz. İş kurma özgürlüğünden yararlanabilirsiniz, yani burada bir iş kurmak için vize veya oturma izni almanıza gerek yoktur.

Diğer eyaletlerden gelen vatandaşlar

Almanya’da bir iş kurmak için, serbest meslek amacıyla oturma iznine(Aufenthaltserlaubnis zur Ausübung einer selbständigen Tätigkeit) ihtiyacınız olacaktır. Halihazırda Almanya’da bulunuyorsanız ve başka bir amaçla verilmiş bir oturma izniniz ya da açıkça serbest meslek amacıyla verilmiş bir vizeniz varsa ve işinizi planladıysanız ve iş planınızı yazılı olarak hazırladıysanız, Yabancılar Dairesine serbest meslek amacıyla oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. İşinizi planlama ve bir iş planı hazırlama konusunda daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Henüz kendi ülkenizde mi ikamet ediyorsunuz?

Bu durumda, serbest meslek sahibi olmak amacıyla yerel yetkili Alman misyonuna vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Kendi ülkenizdeki irtibat noktalarını “Yerel irtibatlar” haritamızda bulabilirsiniz.

Başvuru yapmadan önce, yetkili Alman misyonuna ihtiyaç duyacağınız belgeler hakkında bilgi vermelisiniz. Ayrıca Alman Ticaret Odaları’ndan (IHK) ve yurtdışındaki Alman İş Dernekleri’nden de destek alabilirsiniz. Benzer şekilde, ikamet etmeyi düşündüğünüz yerdeki kurumlar da size yardımcı olabilir – örneğin Sanayi ve Ticaret Odaları veya bazı Alman eyaletlerinde kurulmuş olan “Hoş Geldiniz Merkezleri”.

Yurtdışındaki Alman misyonu, vize başvurunuzu Almanya’da ikamet edeceğiniz yerdeki Yabancılar Dairesine gönderecektir. Yabancılar Dairesi, gerekirse diğer kurumları ve meslek kuruluşlarını da devreye sokacaktır. Başvurunuzun işleme alınması normalde iki ila dört ay sürer. Sonuca bağlı olarak, yurtdışındaki Alman misyonu, yapmak istediğiniz meslek için giriş vizesi verip veremeyeceğine karar verecektir. Giriş vizesi genellikle üç aylık bir süre için geçerlidir ve Almanya’ya geldiğinizde göçmenlik dairesi tarafından süreli oturma iznine dönüştürülmesi gerekecektir. Avustralya, Kanada, İsrail, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya Amerika Birleşik Devletleri vatandaşıysanız giriş vizesine ihtiyacınız olmayacaktır. Bu ülkelerin vatandaşları Almanya’ya vizesiz girebilirler ve daha sonra üç ay içinde oturma izni için başvurmaları gerekir.

Serbest meslek amacıyla oturma izni, Almanya’da serbest meslek sahibi veya serbest çalışan bir iş kurmanıza olanak tanır. Sizin için ne tür bir iş kurmanın en uygun olduğunu buradan öğrenebilirsiniz.

Profesyonel Danışmanlık mı almak istiyorsun?

Bizimle iletişime geç