Vize Prosedürü

Vatandaşlığa Kabul

Birçok yıldır Almanya'da yaşıyorsunuz ve halihazırda süresiz oturum izniniz mi var? O zaman vatandaşlığa geçiş sizin için bir seçenek olabilir!

Vize Prosedürü

Vatandaşlığa Kabul

Birçok yıldır Almanya'da yaşıyorsunuz ve halihazırda süresiz oturum izniniz mi var? O zaman vatandaşlığa geçiş sizin için bir seçenek olabilir!

Vatandaşlığa kabul talebinde bulunmak için 5 neden

Vatandaşlığa kabul sizi bir Alman vatandaşı ve aynı zamanda tüm hak ve yükümlülüklere sahip bir Avrupa Birliği vatandaşı yapar:

  • Söz hakkına sahipsiniz: sadece yaşadığınız şehir veya ilçede değil, aynı zamanda federal eyaletinizdeki, ulusal düzeydeki ve hatta Avrupa düzeyindeki seçimlere de katılabilirsiniz. Dahası, parlamentoya kendiniz aday olabilir ve çıkarlarınızı siyasi olarak aktif bir şekilde temsil edebilirsiniz.
  • Tüm mesleklere serbest erişiminiz var: Almanya'dayken istediğiniz mesleği seçebilirsiniz. Hatta kamu çalışanı olarak bile çalışabilirsiniz.
  • Avrupa Birliği size açık: Halihazırda bir AB üyesi ülkenin vatandaşı değilseniz, Alman pasaportunuz size Avrupa içinde anında dolaşım özgürlüğü sağlayacak ve daha fazla seçenek sunacaktır: AB'de, AEA ülkelerinde ve İsviçre'de kısıtlama olmaksızın okuyabilir, çalışabilir ve yaşayabilirsiniz.
  • Seyahat etmek daha kolay: Avrupa dışındaki birçok ülkeye daha kolay seyahat edebilir ve vize alabilirsiniz.
  • Daha az bürokrasi: Artık bir oturma iznine ihtiyacınız yok ve Yabancılar Dairesine gitmenize gerek yok.

Vatandaşlığa kabul için ön koşullar

Vatandaşlığa kabul edilmiş bir vatandaş olmak ister misiniz? Burada bu prosedür için yerine getirmeniz gereken tüm gereklilikleri bulacaksınız.

Eğer doğuştan Alman değilseniz, aşağıdaki şartları yerine getirdiğiniz takdirde vatandaşlığa kabul edilebilirsiniz:

  • Almanya'da en az sekiz yıldır yasal olarak yaşıyorsunuz.
  • Almanya'da süresiz oturum hakkınız (örneğin serbest dolaşım hakkına sahip bir AB vatandaşı olarak veya bir yerleşim izni sahibi olarak) veya süresiz oturum hakkına dönüştürülebilen sınırlı bir oturum izniniz var. Ancak, eğitim için oturma izni yeterli değildir.
  • Kendinizi ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişileri sosyal yardım ve işsizlik parası almadan geçindirebilecek durumdaysanız: Özellikle vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunduğunuz sırada uygun ücretli bir işte çalışıyorsanız, bu koşulu yerine getiriyorsunuz demektir.
  • Yeterli Almanca bilgisine sahip olmak: Vatandaşlığa kabul edilmek için Almanca diline mükemmel bir şekilde hakim olmanız gerekmez. Sözlü ve yazılı Almanca becerilerinizi bir dil sınavında en az B1 (Common European Framework of Reference) seviyesinde kanıtlamanız yeterlidir. Bir Alman okul diploması veya Almanya'dan bir mesleki eğitim diploması veya üniversite diploması da Almanca dil becerilerinizin kanıtıdır.
  • Vatandaşlığa kabul sınavını geçtiniz. Vatandaşlığa kabul sınavını geçerek Alman hukuk ve sosyal sistemi hakkında bilgi sahibi olduğunuzu kanıtlamış olursunuz. Almanya'da bir okul diplomasına veya hukuk, sosyal veya siyasal bilimler alanında bir diplomaya sahip misiniz? Eğer öyleyse, genellikle vatandaşlık sınavına girmeniz gerekmez; Alman okul diploması veya diplomanız bu durumda yeterli olabilir. Vatandaşlık sınavına hazırlanmak için internette bir anket bulabilirsiniz
  • Herhangi bir suçtan hüküm giymediniz: Bir suçtan hüküm giydiyseniz veya bir suç şüphesiyle Almanya'da veya yurtdışında soruşturma altındaysanız, vatandaşlığa kabul makamlarını bilgilendirmelisiniz. Vatandaşlığa kabul makamları, soruşturma tamamlanır tamamlanmaz başvurunuz hakkında bir karar verebileceklerdir.
  • Anayasa'yı kabul ediyorsunuz: Temel Yasa (Grundgesetz) Federal Almanya Cumhuriyeti'nin anayasasıdır. Alman vatandaşlığı için başvurduğunuzda, Anayasa'ya ve Federal Almanya Cumhuriyeti yasalarına saygı göstereceğinizi ve bunlara zarar verebilecek her türlü eylemden kaçınacağınızı yazılı ve sözlü olarak kabul etmeniz gerekir. Bu beyanı vatandaşlığa kabul makamlarına yaparsınız.
  • Önceki vatandaşlığınızı bırakırsınız: Vatandaşlığa kabul edildiğinizde, önceki vatandaşlığınızı bırakmak zorundasınız. Ancak, bazı menşe ülkeler için bu kuralın istisnaları vardır. Örneğin, AB Üye Devletleri ve İsviçre vatandaşlarının Alman vatandaşlığına geçerken önceki vatandaşlıklarını korumalarına izin verilir. Fas, İran ve Cezayir gibi devletler için başka istisnalar da mevcuttur. Bu devletlerde vatandaşlıktan çıkarılma kabul edilemez olarak görülmektedir.

Vatandaşlığa kabul konusu birçok ayrıntı içerdiğinden ve her durum farklı olduğundan, başvuru yapmadan önce vatandaşlığa kabul makamlarıyla görüşmelisiniz. Örneğin, vatandaşlığa kabul hakkı olan göçmenlerin reşit olmayan çocukları ve eşleri, Almanya’da sekiz yıl yaşamamış olsalar bile, vatandaşlığa kabul makamlarının takdirine bağlı olarak vatandaşlığa kabul edilebilirler.

Davanızdan hangi vatandaşlığa kabul bürosunun sorumlu olduğunu yerel belediyenizden veya bölge müdürlüğünüzden ya da yaşadığınız belediyenin Yabancı Vatandaşlar Kayıt Bürosundan öğrenebilirsiniz.

Çocuklara ilişkin düzenlemeler

Soy bağı ilkesi ve doğum yeri ilkesi: Alman vatandaşlığı soy bağı esasına dayanır. Bu, en az bir ebeveyni Alman vatandaşı olan bir çocuğun doğumla birlikte otomatik olarak Alman vatandaşlığını kazanacağı anlamına gelir. Doğum yeri ilkesi de geçerlidir. Buna göre, yabancı bir anne babanın çocuğu, Almanya’da doğmuşsa, ebeveynlerinden biri en az sekiz yıldır yasal olarak Almanya’da yaşıyorsa ve doğum sırasında yerleşim iznine veya süresiz oturum hakkına sahipse, otomatik olarak Alman vatandaşlığını kazanabilir.

Çifte vatandaşlık: Almanya’da doğmuş olan yabancı ebeveynlerin çocukları, Almanya’da büyümüş olmaları koşuluyla ebeveynlerinin vatandaşlığına ek olarak Alman vatandaşlığına da sahip olabilirler. Yasaya göre, bir kişi 21 yaşına geldiğinde aşağıdakileri yapmışsa Almanya’da büyümüş sayılır:

  • Sekiz yıldır Almanya'da yaşıyorlar ya da
  • Altı yıl boyunca Almanya'da bir okula gitmişler veya
  • Temel eğitimlerini veya mesleki eğitimlerini Almanya'da tamamlamışlardır.

Vatandaşlığa kabul süreci

Başvurunuzu gönderin

Almanya’da sekiz yıl veya daha uzun süre yaşamış olsanız bile, otomatik olarak vatandaşlığa kabul edilmezsiniz. Her zaman vatandaşlığa kabul makamlarına yazılı bir başvuruda bulunmanız gerekir. Bu makamlar size kişisel danışmanlık hizmeti verecek ve doldurmanız ve gerekli belgelerle birlikte teslim etmeniz gereken bir başvuru formu verecektir. En az 16 yaşındaysanız vatandaşlığa kabul için kendiniz başvurabilirsiniz. Ebeveynler veya diğer yasal vasiler 16 yaşından küçükler adına başvuruda bulunabilirler.

Ücreti ödeyin

Genel bir kural olarak, vatandaşlığa kabul başvurusu için ödenmesi gereken ücret 255,00 Avro’dur. Ebeveynleriyle birlikte vatandaşlığa kabul edilecek çocuklar için ücret çocuk başına 51,00 €’dur. Tek başına bir çocuğun vatandaşlığa kabul edilmesi durumunda da 255,00 Avro ücret ödenmesi gerekmektedir. İstisnai durumlarda vatandaşlığa kabul ücreti düşürülebilir veya tamamen kaldırılabilir. Örneğin, başvuru sahibinin düşük bir geliri varsa ya da aynı anda birden fazla çocuk vatandaşlığa kabul edilecekse bu durum söz konusudur.

Vatandaşlığa kabul belgesi

Başvurunuz doğrulandıktan ve kabul edildikten sonra, vatandaşlığa kabul makamlarından bundan sonra nasıl ilerlemeniz gerektiğini belirten bir bildirim alacaksınız. Hangi federal eyalette yaşadığınıza bağlı olarak, önceki vatandaşlığınızdan çıkmak için gerekli adımları kendiniz atmanız gerekecektir. Vatandaşlığa kabul edildiğinize dair bir belge (Einbürgerungszusicherung) alacaksınız ve bu belgeyle geldiğiniz ülkenin konsolosluğuna giderek önceki vatandaşlığınızdan çıkmak için başvuruda bulunabileceksiniz. Alman vatandaşlığına geçmekle önceki vatandaşlığınızı otomatik olarak kaybediyorsanız veya bundan vazgeçmeniz mümkün değilse ya da kabul edilemez görülüyorsa, vatandaşlığa kabul edilmenizin önünde başka bir engel kalmayacaktır. Genellikle size şahsen verilecek veya bir vatandaşlığa kabul töreni sırasında sunulacak olan bir vatandaşlığa kabul belgesi alacaksınız. Bu belge sizi Alman vatandaşı yapar.

Başvuru yaptığınız andan sertifikanın sunulmasına kadar geçen sürecin süresi vakadan vakaya değişmektedir. Çoğu durumda birkaç ay sürebilir. En iyisi yerel vatandaşlığa kabul makamınızla görüşmektir.

Alman kimlik kartı ve pasaport başvurusu

Vatandaşlığa kabul belgesiyle birlikte, bulunduğunuz yerdeki Nüfus Dairesinden (Einwohnermeldeamt) bir Alman kimlik kartı ve bir Alman pasaportu çıkartabilirsiniz. Gerektiğinde kimliğinizi kanıtlamak için Almanya’da bu belgelerden en az birine sahip olmanız gerekir. Kimlik belgelerinizin toplanmaya hazır hale gelmesi genellikle birkaç hafta sürer.

Profesyonel Danışmanlık mı almak istiyorsun?

Bizimle iletişime geç