Almanya'da Çalışmak

Bilim İnsanları

Eczacılık mı, kimya mı, enerji ve çevre teknolojisi mi? Almanya’da doğa bilimlerinde çeşitli meslek alanlarına talep var.

Almanya'da Çalışmak

Bilim İnsanları

Eczacılık mı, kimya mı, enerji ve çevre teknolojisi mi? Almanya’da doğa bilimlerinde çeşitli meslek alanlarına talep var.

Almanya'da bilim insanı olarak çalışmak

Yenilikçi olun!

Almanya, otomobil endüstrisi, makine ve proses tesisi mühendisliği ve kimya ve ilaç endüstrisinde küresel bir oyuncu olmasıyla her zaman önemli bir endüstri merkezi olarak bilinmiştir. Yeni gelişen biyoteknoloji ve nanoteknoloji sektörlerinde de Almanya açık ara önde. Bloomberg İnovasyon Endeksi’ne göre Almanya, dünya çapında en yenilikçi ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor (2021 itibariyle).

Almanya'da bilim insanı olarak kariyer

Almanya’da bilim insanları ve matematikçiler için çok sayıda iş alanı var. Bilim insanları ve matematikçiler araştırma, öğretim ve yönetim alanlarındaki olağan pozisyonların yanı sıra bilişim sektöründe, pazarlama ve satışta, idare ve hukuk alanlarında ve finans sektöründe de çalışıyor. En çok bilim insanı ve matematikçi arayan sektörler şunlardır:

  • Kimya
  • Araştırma ve Geliştirme
  • Eczacılık
  • Finansal analiz
  • Mimarlık/Mühendislik
  • Enerji mühendisliği ve elektrik mühendisliği

Almanya'da araştırmacı olarak çalışmak

Alman araştırma dünyası son derece geniş. Araştırma yapan tek kurumlar üniversiteler ve araştırma kurumları değil; birçok şirketin kendi AR-GE departmanları var. Doktora öğrencisi (Doktorandin veya Doktorand) olarak da araştırma yapabilir ve bu süreçte para kazanabilirsiniz. Bazı araştırma ekipleri veya şirketler tezinizi yazarken araştırmanızı finanse etmeyi teklif eder; diğer araştırma ekipleri ve/veya üniversiteler burs programları sunar.

Almanya’da araştırmacı olarak kariyer olanaklarınız hakkında daha fazla bilgi edinin.

Vizeye ihtiyacım var mı?

Avrupa Birliği, Lihtenştayn, İzlanda, Norveç veya İsviçre vatandaşı olarak Almanya’da çalışmak için ne vizeye ne de oturma iznine ihtiyacınız vardır. Diğer ülkelerin vatandaşları ise oturma iznine ihtiyaç duyarlar. Nitelikli profesyoneller için çalışma vizesi hakkında daha fazla bilgiyi “Vize” bölümünde bulabilirsiniz.

İpucu

Yurt dışından iş bulmak zor görünüyorsa, eğitiminizi tamamladıktan sonra iş aramak için 6 aylık bir süre için Almanya’ya giriş yapmak mümkündür. İş arayanlar için vize başvurusunda bulunmak için hangi şartların yerine getirilmesi gerektiğini “İş arayanlar için vize” bölümünden öğrenebilirsiniz.

Bilgi kutusu

Bilimsel araştırmacı olarak çalışmak istiyorsunuz ve Almanya’da çalışmak için vizeye mi ihtiyacınız var? O zaman iki seçeneğiniz var. Bunun için ya araştırma vizesine ya da AB Mavi Kartına başvurabilirsiniz. Bu nedenle, her bir ikamet unvanı için gereklilikleri ve bunları karşılayıp karşılamadığınızı kontrol etmelisiniz.

Sonraki adımlar

  • Kariyer olanaklarınız: Quick-Check ile Almanya'da çalışma ve yaşama olanaklarınız hakkında bilgi edinebilirsiniz.
  • Denklik sürecini başlatın: "Denklik" bölümümüzde yabancı yeterliliklerin denkliği hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
  • Şimdi başvurun: "Make it in Germany" iş ilanlarında uygun bir iş pozisyonu bulun ve Almanya'da başarılı bir iş başvurusu için ipuçlarımızı kullanın.

İpucu

Almanya’da bilim insanı veya matematikçi olarak çalışmak için Almanca bilmek zorunlu değildir. Ancak Almanca bilmek, iş piyasasına girişinizi ve Almanya’daki günlük yaşamınızı kolaylaştıracaktır. Öğrenme fırsatları hakkında daha fazla bilgiyi “Almanca Öğrenmek” bölümünde bulabilirsiniz.

Profesyonel Danışmanlık mı almak istiyorsun?

Bizimle iletişime geç